Diaspora si Reintregirea

Societatea civila pentru reintregirea Romaniei

  • ACCESARI

    • 73.562 HITS
  • Flag Counter
  • ARTICOLE RECENTE

  • CALENDAR

    mai 2024
    L M M J V S D
     12345
    6789101112
    13141516171819
    20212223242526
    2728293031  
  • ARHIVA

  • Top Posts & Pages

  • Diasporasi Reintregirea

Bâlbâieli identitare

23 Iunie 2023

Bâlbâieli identitare

Însușirea titulaturii de „Republica Moldova” și menținerea ei în discursurile politicienilor români, dar mai ales preluarea exclusivă a denumirii de „moldovean” pentru populația de dincolo de Prut constituie cel mai mare impediment pentru demararea procesului de unificare a națiunii române.

În adevărata provincie românească, Moldova, începând cu Galați la sud și terminând cu Suceava la nord, pot fi enumerate numeroase mari orașe cum ar fi Focșani, Bacău, Tecuci, Botoșani și terminând cu Iași, adevărata capitală a Moldovei.

Și atunci nu este oare ridicol ca o mică provincie secesionistă care are doar un singur oraș relativ mare, Chișinău, un oraș rusificat de mărime medie, Bălți și câteva târgușoare provinciale să-și aroge numele de „Republica Moldova”?
Și este oare normal ca în acest stat în care limba română este limba istorică a Moldovei, recunoscută ca limbă oficială, populația să se agațe în comunicarea publică de limba rusă?
Despre ce fel de identitate românească, se mai poate vorbi la „moldoveni” dacă renunță la exprimarea curentă în limba națională?

Această fractură lingvistică este o piedică în identificarea românească și implicit a revenirii la normalitatea întregirii naționale.

În plus, ambiția arogantă și inconștientă a Chișinăului de menținere a independenței cu orice preț a acestui stat artificial, încurajată de la fel de inconștienta sau poate egoista comunitate europeană, de bâlbâielile și lipsa de decizie a conducătorilor români, reprezintă cea mai mare primejdie pentru stabilitatea geopolitică a Europei de Est, respectiv a României.
Într-adevăr, o provincie românească secesionistă, Basarabia, cu pretenții aberante de stat independent, prin instabilitatea ei internă, prin lipsa de resurse și potențial minim de apărare, prin existența unor trupe de ocupație rusești în interiorul granițelor constituie potențialul pericol al implantării unui avanpost al Rusiei spre Europa.

Iar iluzoriile garanții de securitate ale UE în care nimeni nu crede cu adevărat și pe care nimeni nu știe cum ar putea să le asigure, constituie doar o amăgire.

Recenta amenințare a Rusiei cu distrugerea podului de la Giurgiulești care leagă Basarabia de România, este o amenințare simbolică a izolării Basarabiei.

Și atunci, soluția nu poate fi decât o acțiune conjugată București – Chișinău pentru revenirea la normalitatea statului întregit.
Cât mai urgent.