Diaspora si Reintregirea

Societatea civila pentru reintregirea Romaniei

  • ACCESARI

    • 73.562 HITS
  • Flag Counter
  • ARTICOLE RECENTE

  • CALENDAR

    mai 2024
    L M M J V S D
     12345
    6789101112
    13141516171819
    20212223242526
    2728293031  
  • ARHIVA

  • Top Posts & Pages

  • Diasporasi Reintregirea

Integrarea Națională

6 Septembrie 2022

Integrarea Națională

Analizat cu atenție, conceptul „Integrării Românești” care a fost lansat pe 30 August în „Rezoluția Chișinău” elaborată în cadrul mesei rotunde a unor partide și formațiuni civice basarabene, capătă o perspectivă mai largă.

Din strategia propusă de detașează punctul 6 al Rezoluției care prevede:

Stabilirea condițiilor necesare trecerii de la principiul ”un singur popor, două țări”, la ”un singur popor, o singură țară”.

Acest paragraf pare să pună punct integrării Basarabiei în România.

În realitate, procesul de integrare face doar un prim pas spre integrarea administrativă, pas fundamental, desigur, dar care trebuie continuat cu tenacitate, prin renașterea și integrarea spirituală.

Diferențele dintre România și Basarabia sunt mari pe multiple planuri, economic, social, mental.

Dacă pe partea economică există suficiente instrumente pentru nivelare, în aria socialului și mentalului colectiv, diferențele sunt mult mai profunde ținând de o lungă perioadă de dezvoltare separată și de influență străină.

De aici, apare evidentă concluzia că ideea inițială a „integrării românești” va trebui să evolueze spre stadiul superior al unei Mișcări de Integrare Națională, care să conducă la regenerarea spirituală a națiunii române.

Și aceasta cu atât mai mult cu cât mentalitatea în ansamblu a întregii societăți a suferit modificări ca urmare a deschiderii de după prăbușirea comunismului.

Multiplele influențe externe au condus la confuzii și, implicit, la o fărâmițare a coeziunii naționale.

Rolul, Mișcării pentru Integrarea Națională ar fi Acela de a reface elementele de coeziune națională, care constituie baza pentru o națiune stabilă și bine definită în actualul context internațional.

Dar, o asemenea mișcare va putea fi eficientă sub coordonarea unui Partid al Integrării Naționale cu o ideologie națională echilibrată și o substanțială susținere populară

În concluzie, consider că pentru stabilitate și normalitate, lumea românească are de parcurs trei cicluri de integrare: Integrarea Românească (Basarabia-România), Integrarea Națională (nivelarea diferențelor cultural-spirituale pe plan national) și Integrarea Europeană (cu respectarea valorilor și intereselor naționale românești).

Sigur, prioritatea momentului o constituie „Integrarea Românească”, respectiv a întregului spațiu românesc.