Diaspora si Reintregirea

Societatea civila pentru reintregirea Romaniei

 • ACCESARI

  • 70.760 HITS
 • Flag Counter
 • ARTICOLE RECENTE

 • CALENDAR

  octombrie 2022
  L M M J V S D
   12
  3456789
  10111213141516
  17181920212223
  24252627282930
  31  
 • ARHIVA

 • Top Posts & Pages

 • Diasporasi Reintregirea

Extremismul

Extremismul

Hrana pentru dezvoltarea extremismului o constituie ignoranta, lipsa cunostintelor despre fenomenele combatute sau ridicate la rangul de adevar absolut.

Marea masa nu stie ce combate. Daca spui “nationalism”, multora li se ridica parul in cap. Pentru multi cuvintele  “legionar”, sau “comunism”, sau “pocait”, sau “B(iserica)O(rtodoxa)R(omana)”, sau “Antonescu”, sau “anti-semit”, sau  “sionist” se inscriu automat la capitolul “rau, foarte rau”, dar fara ca respectivii sa sa stie ce-i rau sau de ce-i rau. Ei stiu ca trebuie sa ia atitudine imediata impotriva acelora care ating topica reprezentata de aceste cuvinte fara sa analizeze fenomenul in sine, fie pentruca nu sunt capabili s-o faca, fie pentruca este mai comod sa se lase dusi de curent, dar mai ales deoarece asa aud in dreapta sau in stanga.
Altii din contra, fermecati de poleiala unor idei calpe, imbratiseaza nediscriminat tocmai doctrinele trecute la index fiind gata sa actioneze conform primului impuls sau primului semn facut de adevaratii extremisti aflati undeva in umbra.
Marea masa inconstienta, este de fapt masa de manevra pentru cucerirea puterii politice. Iar atunci cand tinta este prea indepartata, masa indoctrinata este scapata de sub control fiind suficienta scanteia-indemn la ura pentru a se ajunge la teroare.
Iar teroarea naste teroare prin riposta si ciclul blestemat pare fara de sfarsit.

Tineti oamenii in bezna si ei se vor repezi la prima luminita care li se pare ca-i iesirea din intuneric. Si aceasta directie poate fi gresita.

Cine-i de vina? Lipsa de informatie. Toate regimurile au folosit istoria pentru a-si realiza scopurile politice. Ce se stie despre perioada 1918-1940 in Basarabia, adica perioada Romaniei Mari? Depinde de interes: ca a fost cotropita de Romania, sau ca a progresat economic mai mult decat oricand in intreaga sa istorie; ca functionarii din Regat s-au purtat ca niste ocupanti, sau ca … Ce se stie de Antonescu? Ba ca a fost patriot, ba ca a fost criminal de razboi, ba ca i-a casapit pe comunisti, ba ca a fost arhitectul Holocaustului roman, si asta functie de interesul politic al momentului. Dar despre Biserica Unita? Cine stie ceva? Explica greco-catolicii fara patima? Explica ortodocsii ce s-a intamplat de fapt? Nu, de o parte exista o frustrare intemeiata si doar o permanenta incriminare, de cealalta parte o tacere vinovata. Si atunci marea masa nestiutoare ce poate sa spuna?

Dar in toate cazurile, propaganda care duce la raspandirea diverselor versiuni isi are originea in pastrarea tacerii asupra adevarului istoric, sau poate si mai rau in interpretarea si scoaterea in evidenta doar a jumatatilor de adevar functie de interesul autorilor sau grupurilor de presiune.
Paginile lasate intr-adins albe sau alterate in cartile de istorie sunt cauze importante ale recrudescentei extremismului in diverse perioade din dezvoltarea natiunilor.
Lipsa de cunostinte generale, lipsa de interes pentru elucidarea adevarului conduce doar la acceptarea unui singur punct de vedere. Si atunci, functie de partea pe care o acceptam, devenim extremisti fie in ochii celor care se situeaza de cealalta parte, fie fata de curentul general.
Probabil pe forumurile internetului, in proportie de peste 90% extremismul verbal este rezultatul ignorantei. Si totusi aceasta masa manevrata si producatoare de cuvinte inflamatorii a celor 90% de inconstienti reuseste sa creeze o stare de tensiune si sa contribuie la dezbinare.

Solutia pentru eradicarea extremismului? Prezentarea corecta a celor doua fete ale monedei, analizarea faptelor, cantarirea tuturor aspectelor umanitare, morale, istorice, fara sa frica de incrimanare, cu alte cuvinte adevarata libertate a cuvantului. Disputa eleganta, civilizata, exercitiul gandirii au un efect incomparabil mai mare decat etichetarea tendentioasa dela primul cuvant rostit. Adevarul poate iesi la lumina doar prin dialog nu prin invective si amenintari care trezesc reactii ostile si-i situeaza pe partenerii la discutie exact acolo unde nu doresc sa fie, la extreme.

5 Octombrie 2002

Un răspuns sa “Extremismul”

 1. […] Extremismul […]

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat: