Diaspora si Reintregirea

Societatea civila pentru reintregirea Romaniei

  • ACCESARI

    • 73.562 HITS
  • Flag Counter
  • ARTICOLE RECENTE

  • CALENDAR

    mai 2024
    L M M J V S D
     12345
    6789101112
    13141516171819
    20212223242526
    2728293031  
  • ARHIVA

  • Top Posts & Pages

  • Diasporasi Reintregirea

– Rezoluția CMR 2003

Rezoluția CMR – Atlanta 2003

Adunarea participanților la cea de a treia Conferință anuală a Consiliului Mondial Român a analizat stadiul problemelor propuse spre rezolvare în cadrul Rezoluției 2002 și a dezbătut noi probleme apărute în decursul anului care a trecut.
Punctele de vedere și propunerile de soluții se regăsesc în cele ce urmează.

Relațiile euro-atlantice
Activitatea Consiliului Mondial Român în această direcție s-a încadrat pe linia hotărârilor Conferinței din 2002. Astfel au avut loc interviuri în presa și la posturi de televiziune americane, participarea președintelui CMR la Summitul de la București al statelor candidate de a deveni membre NATO, comentarii, articole și poziții oficiale ale CMR prin care s-a exprimat suportul constant pentru noua politică externă a țării de alianțe active și participative la lupta împotriva terorismului, violenței și tiraniei din Balcani, Afganistan și Irak.
În continuare ne propunem:
a) Consiliul Mondial Român își exprimă suportul față de poziția fără echivoc a României de partener european, dar și de aliat în coaliția inițiată de Statele Unite în lupta împotriva terorismului mondial și a dictaturii de orice fel.
b) Consiliul Mondial Român va participa în limita resurselor la efortul general pentru admiterea României ca membru al Uniunii Europene.
c) Consiliul Mondial Român sugerează ieșirea din pasivitate și implicarea decisă a României în procesul de stabilizare a situației din Estul continentului inclusiv în rezolvarea problemei transnistriene, care afectează un mare număr de români lipsiți de dreptul elementar al autodefinirii ca națiune.

Problema națională
Constatăm, ca și în anul care a trecut, că politica anti-românească a conducerii de la Chișinău s-a manifestat prin atacuri furibunde împotriva presei de expresie românească prin interzicerea prezentării programelor TVR1, prin presiuni pentru limitarea numărului de studenți bursieri în facultățile din România, prin închiderea filialei de la Cahul a Universității din Galați și altele.
Pentru apărarea drepturilor omului încălcate de puterea comunistă de la Chișinău, Consiliul Mondial Român l-a invitat oficial într-o vizită la Washington pe liderul de opoziție, Iurie Roșca. Acesta a prezentat autorităților americane realitățile privind abuzurile comuniștilor aflați la putere în Moldova de dincolo de Prut.
Participanții la Conferința de la Atlanta a Consiliului Mondial Român consideră că recrudescența atacurilor la adresa elementului românesc și a poporului român sunt o consecință a odiosului Pact Ribentropp-Molotov.

De aceea:
a) Având în vedere că Tratatul cu Federația Rusă, semnat recent de Miniștrii de Externe ale celor două țări, nu cuprinde o condamnare explicită a Pactului Ribentropp-Molotov, Conferința de la Atlanta a Consiliul Mondial Român adresează societății civile românești de pretutindeni, organizațiilor, persoanelor particulare, precum și reprezentanților partidelor politice, inclusiv din teritoriile care au fost ocupate de defuncta Uniune Sovietică, apelul de a participa la o întrunire națională constituită ca Parlament Moral al Națiunii în care să fie dezbătute prevederile Tratatului româno-rus. Apelul apare ca anexa a prezentei Rezolutii.
b) Pentru sprijinirea presei de limba română aflată sub asediul forțelor rusificatoare ale partidului comunist de conducere, vom continua campania de susținere a abonamentelor pentru ziarele românești care se opun politicii antinaționale a Partidului Comunist Moldovenesc.
c) Suntem îngrijorați de faptul că OSCE exercită o presiune nepermisă pentru adoptarea unui proiect de federalizare pe criterii etnice, cu doi subiecți egali, în pofida opoziției masive a populației. Această politică va conduce la perpetuarea stării de instabilitate și la întărirea regimului transnistrian recunoscut ca regim care alimentează terorismul mondial cu arme și care interzice manifestarea identității proprii a românilor majoritari din zonă.
d) Considerăm că în rezolvarea problemei transnistriene trebuie să fie implicată România ca țară care are datoria să-și exercite protecția asupra conaționalilor oriunde s-ar afla pe glob. În acest sens, Consiliul Mondial Român a elaborat o serie de propuneri pe care le supunem atenției părților implicate în reglementarea problemei transnistriene. Documentul editat în română, rusă și engleză apare ca anexă a prezentei Rezoluții
e) Constatăm că în acest moment pericolul cel mai mare pentru națiunea română îl constituie puterea comunistă de la Chișinău care și-a declarat oficial intenția de lichidare a elementului românesc majoritar prin interzicerea limbii române și alterarea Istoriei Românilor printr-o variantă contrafăcută aservită unor interese politice străine.
Consiliul Mondial Român cere guvernării comuniste să renunțe la manifestările șovine, anti-românești menite să creeze o stare tensionată pe malul Prutului și implicit să destabilizeze echilibrul regional.
În cazul în care campania de ură etnică anti-românească continuă, Consiliul Mondial Român va considera regimul comunist din Moldova, INAMIC al poporului român și va solicita întregii societăți civile românești, tuturor organizațiilor să manifeste vigilență sporită și să participe la o campanie globală de izolare pe plan extern a acestui regim, prin sensibilizarea opiniei publice internaționale asupra încălcării drepturilor omului și a genocidului cultural și etnic pe care puterea de la Chișinău îl desfășoară.
f) Considerăm că singura soluție pentru restabilirea normalității în Republica Moldova îl constituie un regim democratic, care să respecte drepturile tuturor grupurilor etnice. Anul 2004 premergător alegerilor parlamentare și prezidențiale, reprezintă un an decisiv pentru orientarea viitoare a Moldovei, fie spre integrarea în spațiul hegemoniei ruse, fie în cel al democrației europene. Fiind conștienți că monopolul de stat asupra propagandei reușește să înșele încrederea populației și să-i atragă voturile, Consiliul Mondial Român face un apel disperat către celelalte forțe politice și ale societății civile basarabene să-și unească eforturile și să coopereze pentru a ajuta la scoaterea țării din colapsul social, economic și politic, prin lichidarea ultimei enclave comuniste din Europa.

Relațiile cu țara
a) Participanții la Conferință, regretă continua ignorare a românilor de peste hotare și excluderea lor de la consultările de interes național. Față de această situație, Consiliul Mondial Român cheamă partidele politice, Parlamentul României la deschidere și dialog permanent cu emigrația.
b) În prevederile privind modificarea Constituției s-a luat în considerare și propunerea pe care am făcut-o referitoare la eliminarea Art.16 (3) din Constituția României pentru a permite românilor domiciliați în străinătate să ocupe funcții publice. Totuși propunerea Comisiei pentru noua Constituție, realizează doar compromisul renunțării la obligativitatea unei singure cetățenii, cea română, dar nu și a locului domiciliului. Această jumătate de măsură intră în contradicție cu prevederea propusă ca un cetățean al Uniunii Europene să poată ocupa o funcție publică. De aceea Consiliul Mondial Român cere eliminarea totală a Art.16(3) pentru a nu se crea discriminări suplimentare.
c) Ne adresăm din nou presei din țară cu dorința ca aceasta să prezinte cu obiectivitate și înțelegere problemele, preocupările și încercările românilor de peste granițe de a se integra și de a acționa în favoarea României și a națiunii române. Ca formator de opinie, presa poate avea un important rol în menținerea identității și solidarității românești.
d) Consiliul Mondial Român consideră că nu este suficientă doar prezentarea făcută în scopuri, de cele mai multe ori propagandistice, a aspectelor pozitive din România prin intermediul mijloacelor de mass-media subvenționate de guvern (TVRI, RRI) și cere ca realitățile despre românii de peste hotare să fie prezentate în egală măsură compatrioților din țară.
e) Pentru a contracara propaganda anti-românească a unor autorități centrale sau locale aflate în țările limitrofe României, solicităm Televiziunii Române să creeze o rețea de relee de retransmitere în jurul granițelor pentru a putea acoperi aria directă de vizionare pentru românii din Basarabia, Bulgaria, Bucovina, Serbia și Muntenegru, Ucraina, Ungaria.
f) Considerăm necesară extinderea programelor dedicate realităților din spațiul românesc, prezentând în mod obiectiv evenimentele care au loc în România, în spațiile limitrofe granițelor și în comunitățile românilor de pretutindeni. Astfel de programe pot contribui decisiv la regăsirea și reafirmarea identității naționale și restabilirii spiritului de solidaritate românească.
g) Sugerăm crearea unui canal special de televiziune care să prezinte Istoria României prin documente de arhivă, filme istorice, comentarii și reportaje, după modelul canalului american History Channel.
h) Readucem în atenția Guvernului României, cerința creerii unui Minister al Diasporei cu o schemă birocratică redusă și cu impact pozitiv asupra diasporei, deoarece constatăm că numeroasele departamente pentru românii de peste hotare create în cadrul organismelor guvernamentale au devenit doar niște anexe birocratice care își suprapun de cele mai multe ori sarcinile cheltuind fărăă eficiență banii publici.
i) În cadrul pregătirii și participării la Olimpiada 2004 din Grecia propunem Comitetului Olimpic Român să găsească soluțiile pentru crearea unei Echipe Olimpice unice România-Moldova.
j) Cerem Parlamentului României să declare ziua de 27 Martie sărbătoare națională sub denumirea de Ziua Identității Naționale a Românilor, ca recunoaștere a momentului în care românii basarabeni, votând Unirea cu România, nu numai că au realizat primul pas simbolic spre edificarea României Mari, dar și-au redescoperit identitatea națională. Acest moment trebuie scos cu atât mai mult în evidență cu cât astăzi sunt încercări concertate de deznaționalizare a românilor din spațiul de dincolo de Prut.

Organizatorice
a) S-a creat Reprezentanța CMR – România care devine centrul coordonator pentru acțiunile promovate de CMR în favoarea românilor din Europa și din fostul spațiu sovietic. Această Reprezentanță care așteaptă aprobarea, prin hotărâre Guvernamentală, pentru funcționarea oficială, va fi sponsorizată pentru anumite cheltuieli strict necesare bunei funcționări.
b) Se creează un Departament pentru Imagine cu următoarele sarcini:
Buletin Informativ periodic; Promovarea inițiativelor; Redactarea documentelor în rusă, engleză, franceză; Menținerea paginii WEB; Realizarea de interviuri, reportaje. De asemeni Departamentul se va ocupa de promovarea inițiativei realizării filmului: “Ultimul tren spre România”.
c) Se crează un Comitet pentru atragerea de fonduri necesare subvenționărilor acțiunilor culturale, sociale sau de interes național întreprinse sub egida CMR.
d) Se crează Comitetul de Organizare a celei de a patra Conferințe CMR 2004
e) S-a hotărât ca desfășurarea Conferinței CMR 2004 să aibă loc în România cu ocazia comemorării a 500 de ani de la moartea lui Ștefan cel Mare.
f) Consiliul Mondial Român va continua cooperarea cu diverse fundații și organizații pentru a sensibiliza factori de decizie de la Washington asupra unor situații care afectează diverse aspecte ale vieții națiunii.

Atlanta
30 Martie – 2 Iunie 2003

Se va trimite prin intermediul Reprezentantei CMR-Romania:
1. Presedintiei Romaniei – Presedintele Romaniei, Ion Iliescu
2. Guvernului Romaniei – Primului Ministru, Adrian Nastase
3. Ministerului de Externe – Ministrul de Externe, Mircea Geoana
4. Parlamentului Romaniei
– Presedintelui Camerei Deputatilor, Valter Dorneanu
– Presedintelui Senatului, Nicolae Vacaroiu
5. Liderului PNL – Theodor Stolojan
6. Liderului UDMR – Marko Bela
7. Liderului PD – Traian Basescu
8. Liderului PNTCD – Victor Ciorbea
9. Liderului AP – Emil Constantinescu
10. Liderului PPCD – Iurie Rosca
11. Liderului ASL – Dumitru Braghis
12. Conducerii “Aliantei Civice”

Rezoluția 2001
Rezoluția 2002
Rezoluția 2004