Diaspora si Reintregirea

Societatea civila pentru reintregirea Romaniei

  • ACCESARI

    • 73.562 HITS
  • Flag Counter
  • ARTICOLE RECENTE

  • CALENDAR

    mai 2024
    L M M J V S D
     12345
    6789101112
    13141516171819
    20212223242526
    2728293031  
  • ARHIVA

  • Top Posts & Pages

  • Diasporasi Reintregirea

Rezoluția Chișinău

30 August 2022


Rezoluția „Chișinău”

În ziua de 30 August 2022, a avut loc la Chișinău o Masă Rotundă a unor partide și formațiuni civice pe tema Integrării Românești.

Cu această ocazie,
– pornind de la perspectiva concretă a viitoarei integrări a Republicii Moldova în UE;
– constatând că România și-a manifestat odată în plus întreaga disponibilitate de a sprijini necondiționat acest process;
– considerând că existența unui spațiu comun, coerent românesc în cadrul UE devine o necesitate stringentă pentru afirmarea intereselor poporului român și pentru stabilitatea europeană la granița estică a Europei Unite;

părțile participante la Conferința de la Chișinău din ziua de 30 August 2022, au decis constituirea unui GRUP pentru INTEGRAREA ROMÂNEASCĂ,  un instrument transpartinic și civic permanent de lucru și dialog cu administrațiile de la Chișinău și București.

Scopul principal îl constituie stabilirea unei strategii de dezvoltare menită să accelereze procesul integrării spațiului din stânga Prutului în cadrul marii familii europene din care face parte populația basarabeană.

In acest scop, GIR va acționa ca un grup de analiză și dialog pentru:
1. Stabilirea direcțiilor de integrare românească economică, fiscală, socială și juridică;
2. Stabilirea priorităților sociale și economice;
3. Evaluarea resurselor umane și investiționale;
4. Urgentarea creierii infrastructurii comune românești de transport și comunicații;
5. Întărirea capacităților de apărare în condițiile unei accentuate presiuni externe;
6. Stabilirea condițiilor necesare trecerii de la principiul ”în singur popor, două țări”, la ”un singur popor, o singură țară”.

Participanții au exprimat principalele puncte de vedere ale formațiunilor lor, așa cum rezultă din Procesul Verbal, parte integrantă a actualei Rezoluții.

S-a convenit asupra unor puncte comune de vedere și s-au asumat responsabilități ferme pentru realizarea programului de acțiune.

S-a convenit crearea unui grup interpartinic de dialog cu partenerii politici de la București pentru implementarea unor puncte de interes comun din platforma promovată de GIR precum și a altor propuneri de interes comun avansate de partea română.

S-a acceptat lărgirea GIR cu reprezentanții altor formațiuni politice și civice care aderă la principiile de dezvoltare prezentate în strategia GIR de dezvoltare și integrare a Republicii Moldova în cadrul spațiului comun românesc de dezvoltare.

Părțile semnatare se angajează să respecte și să-și îndeplinească atribuțiile asumate.