Diaspora si Reintregirea

Societatea civila pentru reintregirea Romaniei

  • ACCESARI

    • 73.562 HITS
  • Flag Counter
  • ARTICOLE RECENTE

  • CALENDAR

    mai 2024
    L M M J V S D
     12345
    6789101112
    13141516171819
    20212223242526
    2728293031  
  • ARHIVA

  • Top Posts & Pages

  • Diasporasi Reintregirea

Marș la Chișinău

17 Septembrie 2012

După marșul de la Chișinău

Actiunea 2012, poate cea mai activa, cea mai eficienta si cea mai verticala miscare nationala a ultimilor ani, a reusit ieri, 16 Septembrie sa organizeze o actiune de spirit romanesc, la care tineretul roman, componenta majora a acestei miscari, a reusit sa devina nucleul in jurul caruia sa graviteze forte mature ale societatii romanesti din segmentele civice si politice.
Sigur, nu puteau sa lipseasca din primele randuri, miscarea civica a romanilor de pretutindeni, Consiliul Unirii sau PNL, partid care-si are inclus in obiective tocmai intregirea Romaniei, precum si lideri dedicati acestui ideal national ca George Simion sau Vitalia Pavlicenco.
Asa cum am mai spus, nu cred ca exista roman caruia acest Mars al Unirii sa nu-i umple inima de mandria ca apartine unei natiuni cu un trecut eroic, o natiune constienta de destinul ei comun pentru a carui implinire se ridica barbateste noua generatie de patrioti ai neamului.
Tocmai de aceea, nu-i de mirare ca imediat dupa incheierea Marsului Unirii, au aparut diversi impostori si detractori ai acestei actiuni reusite de manifestare a solidaritatii si unitatii romanesti care, prin iesirile lor intempestive, dovedesc ca fenomenul unionist a reusit sa-i sperie cu adevarat.
De altfel, disperarea elementelor anti-romanesti din Basarabia s-a manifestat si inainte de 16 Septembrie, cand politicienii rusofili si uneltele lor din massmedia au dus o campanie furibunda de insamantare a fricii printre romanii basarabeni, de terorizare psihologica la nivelul maselor, de promovare a defetismului in randul populatiei romanesti, inclusiv prin mijloacele de presa de limba romana ale unor formatori de opinie romani.
Si sunt speriati, fie pentruca sunt mancurti (romani care-si reneaga radacinile, destinul comun si Patria romana), fie pentruca sunt folositi de fortele imperiale moscovite, fie pentruca sunt chiar agenti moscoviti.
Si cu cat devin mai virulenti, cu atata dovedesc ca frica lor este mai mare, mai ales cand, in culisele puterii politice apar brese care denota modificari substantiale de atitudine fata de problematica unirii.
Intr-o miscare surprinzatoare, dar simbolica, primarul PL al Chisinaului, Dorin Chirtoaca a fost ieri, chiar si pentru o scurta perioada de timp, prezent printre manifestantii la Marsul Unirii.
Un alt membru proeminent al PL, Anatol Petrencu, dupa ce acorda o inalta pretuire organizarii Marsului Unirii si face consideratii asupra fricii care mai domneste inca printre romanii basarabeni de a-si exprima deschis optiunea romaneasca, spune: „Iata de ce ieri, la Mars, am fi putut fi mult mai multi.
Aceste prezente ale unor lideri PL la o manifestare unionista, dupa ce in trecut le-au ocolit nefiind pe linia generala a partidului de incurajare a unionismului, sunt semne ca se incearca o schimbare si la nivel politic.
Si, nu trebuie scapata din vedere si semnificatia mesajelor de satisfactie ale lui Viorel Badea si Eugen Tomac de pe Facebook, membri PDL si reprezentanti, pana mai ieri, ai teoriei “unirii in UE”.
Se pare ca politicienii incep sa inteleaga faptul ca ideologica mancurta “romanismul a doua state un singur popor” este o fundatura urat mirositoare care-i poate duce la faliment.
De aceea, in ceasul al 12-lea se agata de colacul de salvare al adevaratei ideologii nationale, aceea a “romanismului unionist”.
Si daca-i asa, marsurile si actiunile unioniste incep sa-si atinga scopul si sa faca posibile chiar schimbari legislative care sa deschida poarta spre integrarea in Romania ca pas spre integrarea europeana.
Dar despre tentativele societatii civile pentru lansarea unor proiecte legislative menite sa netezeasca pasii spre Reintregire, voi reveni indata ce acestea se vor materializa sub forma unei Propuneri la care au promis sa lucreze impreuna lideri ai societati civile romanesti de pretutindeni.

3 răspunsuri to “Marș la Chișinău”

  1. patriciu said

    V mulţumesc pentru articol. Demult mă străduiam şi eu să explic acestea.

    Apreciază

  2. Autonomous TV said

    aveti toata stima mea.

    Puscasu Vlad Irimie,Cluj Napoca

    Apreciază

  3. […] Dupa mars […]

    Apreciază

Lasă un comentariu